Årsstudium historie del 1

Jeg vet ikke om dette er av interesse for noen i det hele tatt. Men jeg kan se for meg at det er flere enn meg der ute som er glade i historiefaget. Jeg har fullført allmennlærerutdanningen. Etter fire år på skolebenken følte jeg at jeg fortsatt ikke var helt klar for å stå foran en klasse. Derfor tenkte jeg: Hvorfor ikke? Jeg får sikker aldri denne sjansen igjen. Derfor søkte jeg på et årsstudium i historie ved Universitetet i Bergen. Litt av grunnen var at jeg forhåpentligvis skaffer meg et opprykk på denne måten, men aller mest valgte jeg det av en interesse som har vært der siden jeg var veldig liten. Jeg kan huske at jeg lånte bøker om Titanic og om svartedauden. Dere vet disse lettleste faktabøkene? Ja, dem ja! Etter hvert steg interessen for 2. verdenskrig, og med et hjem der tilgangen var høy, og med foreldre som jobbet på skole (slik at jeg kunne snike meg inn på biblioteket på en regelmessig basis), hadde jeg all den tilgangen en liten historiegeek kan ønske seg.

Når jeg så flyttet til Bergen og begynte på universitetet var det et valg som måtte tas. Jeg var veldig ny i systemet, og visste lite om hva jeg gikk til. Jeg skulle ta et oversiktsemne i eldre historie. Dette må alle som går igjennom både bachelor og årsstudium i historie ha. I tillegg måtte jeg velge et fag på 15 studiepoeng. Der tenkte jeg å melde meg på et fag om korstogene. Lite visste jeg om hvor populært det var. Dagen etter var alle plassene borte, og jeg måtte foreta et nytt valg. Valget falt på Midtøstens metropoler. Jeg hadde lest emnebeskrivelsen, og tenkte at dette kunne bli interessant. Det hadde jeg helt rett i.

Plutselig sto jeg der med et rimelig gigantisk pensum, en fullstappet timeplan og tre oppgaver som skulle leveres, to av dem igjen skulle redigeres og leveres en gang til. I tillegg var en svimlende mengde av pensum på engelsk. Jeg gikk gjennom høyskolen med svært lite engelsk pensum, så dette ble en overgang. Jeg tenkte jeg skulle si litt om hvert av de fagene jeg valgte. Oversikt over eldre historie gikk ut på nettopp det. Vi skulle prøve å få oversikt over historien fra tidenes begynnelse og frem til 1750. Dette faget syntes jeg var svært interessant. Antikken, middelalderen og tidlig moderne tid var begreper jeg nok en gang stiftet nærmere bekjentskaper med. Det var mange år, mange hendelser, mange navn og mange faguttrykk, men fantastisk spennende. Jeg leverte en oppgave i faget, før jeg avsluttet med en sekstimers eksamen. I oppgaven skrev jeg om principatet, på eksamen drøftet jeg om Norge ble en stat i middelalderen. Spennende!

I det andre faget var det de eldste sivilisasjonene som skulle studeres, og da spesielt Mesopotamia. Når jeg begynte å lese pensumet skjønte jeg fort at her måtte jeg legge ned en stor innsats for å skjønne hva det var snakk om. Her var det nye navn, mange konger og mye som føltes fjernt i forhold til i dag. Jeg kunne ingenting fra før, og det er ikke å overdrive. Etter hvert som ting begynte å falle på plass oppdaget jeg hvor spennende denne tiden kunne være, og hvilke sammenhenger jeg faktisk kunne ta med helt fram til dagens samfunn. I dette faget skulle jeg skrive 3 oppgaver, som skulle inn i en mappe. To av dem skulle kommenteres av medelever (jeg skulle også kommentere andres) og lærer, og den siste skulle leveres rett inn. Når jeg skrev første oppgave trodde jeg ikke at jeg hadde peiling på noe som helst. Jeg fortsatte likevel, og etter hvert fikk jeg en følelse som sa meg at jeg hadde noe jeg skulle ha sagt. Det var virkelig gøy å få tilbakemelding på det man hadde skrevet, og det å få høre at det du sa var interessant drøfting. Oppgavene handlet om byutvikling, makt og folkemakt. Veldig interessant!

Høsten gikk unna i en virvelvind av lesing, lesing, lesing, pugging, skriving, skriving, skriving, mer lesing, mer pugging, to eksamener. Og plutselig var det jul. Nå er jeg inne i andre del av studiet, og jeg har på følelsen av våren kommer til å bli mye av det samme. Mer om den ved en senere anledning. Hittil har jeg bare en ting å si: Hvis du har lyst til å studere historie, gjør det!

IMG_1165[1]

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s